Asistența medicală pentru solicitanții de azil

Doctor.
Două organizații au lansat un program pentru imigranții care au nevoie de servicii de sănătate. Mulți imigranți întâmpină probleme în sistemul de sănătate din România.

Proiectul HELP-MED vine în completarea serviciilor oferite de stat gratuit, explică directorul executiv al JRS România, Cătălin Albu. “Pentru noi este important ca orice solicitant de azil să știe, în primul rând, că are dreptul la asistență medicală, că se poate adresa personalului nostru cu încredere dar, mai ales, că poate fi însoțit și sprijint pe parcursul întregului demers”, spune Albu.

Programul este derulat de JRS România și Salvați Copiii — cei care au nevoiie de ajutor trebuie să apeleze la 0800.080.112 sau să scrie uneia dintre organizații.

De la caz la caz, intervenția echipei HELP-MED poate presupune doar programarea solicitanților de azil pentru consultații sau, acolo unde este necesar, achiziționarea de medicamente și asistență pe tot parcursul tratamentului. “Cele mai multe probleme au fost sesizate la persoanele care sosesc deja cu un bagaj emoțional negativ și pentru care nu este suficient doar un tratament medicamentos sau psihologic, ci e nevoie și de o mai bună înțelegere din partea personalului administrativ în grija cărora se află”, detaliază Cătălin Albu.

Din păcate, personalul medical nu este pregătit în mod adecvat pentru lucrul cu pacienți străini, arată raportul Între abuz, discriminare și exploatare. Accesul imigranților la drepturi civile (rezultatul unei ample cercetări derulate în cadrul proiectului Discriminarea imigranților în domeniul drepturilor civile). Mai precis, e întâlnită des situația în care personalul medical nu cunoaște o limbă de circulație internațională, fapt ce îngreunează comunicarea și tratamentul. Posibilitatea de a interacționa cu pacienți din alte culturi pare scăzută în prezent. De aceea, crearea unor protocoale de colaborare și stabilirea unor mecanisme de interacțiune continuă între medici și ONG-urile specializate a fost una dintre principalele recomandări formulate de studiul menționat. Colaborarea este esențială nu numai pentru succesul tratamentului, ci și pentru o bună integrare a acestor categorii de oameni pe termen mediu și lung.

Pe lângă gestionarea situațiilor medicale semnalate de către solicitanții de azil înșiși, echipa proiectului desfășoară acțiuni de identificare timpurie a cazurilor vulnerabile. Până în prezent, a primat nevoia de subvenționare a costurilor medicamentelor, consultațiile de specialitate și analizele amănunțite (peste 70%), potrivit directorului executiv al JRS România, Cătălin Albu. “Asistenta psihologică este cel mai putin solicitată, iar acest lucru este dat de cultura țărilor din care provin”, detaliază acesta.

Legislaţia românească în domeniul azilului, precum şi cea a Uniunii Europene conţin dispoziţii privind obligativitatea asigurării asistenţei medicale şi psihologice, dacă este cazul. Prin urmare, solicitanții de azil pot primi servicii precum asistență, teste şi analize medicale generale, medicamente, investigaţii medicale şi tratamente sau consiliere psihologică de specialitate.

Proiectul HELP-MED: Reţeaua de asistenţă medicală – psihologică şi cooperare în vederea identificării şi asistării solicitanţilor de azil este finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Național – Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare. Proiectul se desfășoară în perioada 16.12.2015 – 15.06.2016. Miza proiectul este să creeze, împreună cu instituţiile şi organizaţiile de resort, un mecanism de cooperare, identificare de urgenţă şi asistare eficientă a solicitanţilor de azil vulnerabili sau cu nevoi speciale.

 

Urmărește-ne și pe facebook 

Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *