Cetățenii care ajută refugiați

Conflictele din Orientul Mijlociu și Africa fac ca valuri de imigranți să traverseze Marea Mediterană către Europa. În ultimii ani, sute de mii de refugiați au pus Uniunea Europeană în fața unor realități pe care nu reușește să le gestioneze.

Pe de altă parte, apar diverse inițiative cetățenești care arată că există soluții și că o bună integrare a refugiaților este benefică tuturor.

Doar în prima parte a anului acesta 30 000 de oameni au fugit spre Europa și 2 000 au murit în încercarea de a căuta o viață mai bună.

Germanii și austriecii cazează refugiați în casele proprii

Germania a lansat, la finalul lui 2014, inițiativa Flüchtlinge Willkommen (Refugiați bineveniți), care oferă refugiaților posibilitatea de a se caza în camerele libere din casele germanilor.

Potrivit Aljazeera, inițiativa a fost preluată și de Austria în 2015, din cauza crizei centrelor de acomodare. În prima parte a anului, statul s-a confruntat cu una dintre cele mai mari creșteri a solicitărilor de azil, la nivel European: aproape 400 de aplicații zilnice, conform Aljazeera. Jurnaliștii dau exemplul unui centru de refugiați din sudul Vienei, unde dintre cei 3,200 de imigranți, 900 nu au pat și dorm pe coridoare sau afară.

Activiștii în domeniul drepturilor omului critică modul în care statul gestionează criza imigranților și atrag atenția că aceștia nu sunt ajutați să se integreze. De aceea, inițiative precum Refugiații bineveniți sunt văzute ca metode de compensare.

Până în prezent, au beneficiat de program doar 70 de imigranți. În general, gazdele au primit donații strânse în cadrul programului Refugiații bineveniți, echivalente unei chirii simbolice sau au primit o parte din diurnele oferite de stat pentru fiecare azilant.

Cuplul care a oferit de mâncare la 4.000 de refugiați sirieni, în ziua nunții

Potrivit The Telegraph, un soț și soția lui, de origine turcă, au folosit banii primiți de la familie cu ocazia nunții pentru a oferi o masă celor 4.000 de refugiați sirieni din orașul Kilis. Acesta se află într-o provincie de la granița cu Siria – în ultimii patru ani, de când țara vecină este în război civil, numeroși sirieni au fost nevoiți să se refugieze în Turcia.

Ideea de a transforma nunta într-o sărbătoare comunitară a pornit dinspre tatăl mirelui, Ali Üzümcüoğlu, care s-a bucurat că fiul și nora sa și-au început căsnicia cu un ”act lipsit de egoism”. ”Am fost șocată când FEntullah mi-a împărtășit ideea pentru prima dată, dar după aceea m-a câștigat. A fost o experiență minunată” a spus mireasa. Fetullah și Esra au împărțit sirienilor porții de mâncare, alături de membrii organizației Kimse Yok Mu, care asigură zilnic hrană pentru refugiați.

Cetețeni care invită refugiații în propriile țări

michala

 

Michala Bendixen, o activistă din Danemarca, laureată a premiul național pentru Drepturile Omului în 2014, a realizat pentru The Guardian o listă cu motive pentru care refugiații ar trebui să se îndrepte către țara acesteia, în ciuda faptului că statul încearcă să le limiteze accesul.

 

 

Iată motivele:

  1. Danemarca este una dintre cele mai bogate și stabile state europene și a acordat deja azil pentru 5000 de persoane.
  2. Are una dintre cele mai mari rate de recunoaștere a statutului de refugiat, printre statele europene: 90% dintre solicitanți sunt acceptați.
  3. Procesarea documentelor și a cazurilor individuale este printre cele mai rapide la nivel de UE. Cei mai mulți refugiați pot ieși din centrele speciale la o lună după ce le-a fost acordat statutul de refugiați
  4. Educația este gratuită în Danemarca, iar studenții beneficiază de alocații.
  5. Salariile pentru începători sunt ridicate, iar sindicatele sunt puternice
  6. Cei mai mulți refugiați îi descriu pe danezi ca fiind prietenoși, deschiși și de ajutor. A apărut o mișcare socială denumită “cetățeni prietenoși”, a căror membri fac diverse activități pentru refugiați: organizează mese, le predau limbi străine, etc.
  7. Danemarca are nevoie de refugiați, fiind o țară cu populație îmbătrânită care nu va putea ocupa posturile din industrie care se adresează tinerilor.

Urmărește-ne și pe facebook 

Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *