Cum își fac drum spre Europa refugiații sirieni

de Vlad Odobescu

 

Două state vecine României sunt în plin avânt al construcției de garduri: Ungaria vrea să oprească astfel valurile de refugiați dinspre Serbia, iar Bulgaria fortifică granița cu Turcia. În acest timp, Macedonia a declarat stare de urgență pentru ca armata să poată interveni în gestionarea crizei: peste 44.000 de oameni au traversat în ultimele două luni micul stat balcanic dinspre Grecia.

România nu e încă un punct de tranzit important pentru aceste grupuri, pentru că Dunărea funcționează mai bine decât orice gard. Cei care ajung intră prin Marea Neagră, dinspre Turcia. La sfârșitul anului trecut erau înregistrați la noi 2.182 de refugiați, față de11.046 în Bulgaria.

Numărul refugiaților din Bulgaria ar putea ajunge până la 20.000 până la sfârșitul lui 2015, spune Roland Weil, reprezentantul Înaltului Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR) în această țară. Polițiștii bulgari fac totul pentru a-i împiedica să intre: au oprit în jur de 30.000 de oameni la granița cu Turcia, doar în prima jumătate a anului. Unii refugiați se plâng că au fost întorși după ce-au reușit să intre în Bulgaria, ceea ce e ilegal, menționează Weil.

Comisia Europeană și statele membre au cheltuit până acum aproape 4 miliarde de euro pentru asistența refugiaților primiți de state vecine Siriei, în fapt pentru a-i ține departe de propriile frontiere. Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți oameni își riscă viața pentru a traversa Mediterana, o iau la pas prin pustietăți sau se agață de trenuri.

Am pus pe o hartă principalele rute folosite de refugiații sirieni.

Punctele verzi reprezintă centre de găzduire, de tranzit sau de detenție pentru solicitanții de azil. Punctele roșii sunt orașe sau insule frecventate de refugiați.

Pentru această hartă – ce nu pretinde a fi una completă – am folosit în special informații strânse de UNHCR, Comisia Europeană, Crucea Roșie sau Frontex, precum și articole din presa internațională (Der Spiegel sau New York Times).

2 thoughts on “Cum își fac drum spre Europa refugiații sirieni

  • Acesti imigranti nu se vor adapta la cultura europeeana, sa vazut in Franta desi au ajuns deja la a doua sau chiar a treia generatie de imigranti, sunt ghetoizati si nu pot parasi obiceiurile cu care sunt crescuti in Coran. Mare parte din ISIS este format din cetateni europeni, adica musulmani crescuti in Europa in tari ca Franta si Anglia, care recunosc ca au esuat, in integrarea lor.
    Ce se intampla cu oamenii acestia nu este bine deloc, peste 50 ani, Europa va deveni Eurabia :((((((((((( asta este si scopul cresteti si va inmultiti, si terminatii cu crestinii, mai vedem daca va fii asa. Multi profeti au vazut aceste zile, ca fiind decisive, incepand cel de al treilea razboi mondial, maine poimaine o sa ajungem sa ni-se interzica bisericile pe motiv ca-i deranjeaza pe muslimi

  • Democratia nu e buna pentru orice stat, sa vazut, in Orient este nevoie ori de dictatura ori de monarhie, cat a fost Saddam Kadaffi Mubarak era liniste, au venit americanii sa faca ei ordine acolo unde era ordine, si au produs dezastrul sa-i ia america

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *