Lansarea cercetării despre imigranții din România

Între discriminare, abuz și exploatare. Accesul imigraților la drepturi civile

Cercetarea expune probleme ale imigranților din România, analizează cadrul legislativ și propune o serie de recomandări pentru o mai bună integrare a acestora.

caseta studiu-01

În contextul crizei actuale a refugiaților și imigranților, studiul devine un instrument care poate oferi soluții la problemele structurale descoperite.

“Am pornit de la intenția de a analiza discriminări, dar rezultatele au arătat că probleme cel puțin la fel de importante și prezente sunt abuzurile, exploatarea, lipsa de informații”, spune Luciana Lăzărescu, coordonatoarea raportului.

Principala barieră în calea integrării imigranților, conform rezultatelor cercetării, este dificultatea accesului la informații.

A fost analizat accesul la educație, locuințe, sănătate, muncă, bunuri și servicii. Fiecare prezintă piedici în calea integrării, de la cele de tip instituțional, la relaționări personale, în special în cazul în care străinii prezentau trăsături fizice care îi distingeau de majoritate.

Imigranții care vin în scop de muncă sunt printre cei mai vulnerabili, fiindcă demisia de la un angajator și imposibilitatea de a găsi un nou loc de muncă în 60 de zile atrage expulzarea din țară.

Educația este un alt domeniu problematic, deși are o relevanță semnificativă în determinarea opțiunilor viitoare ale străinilor. Accesul la educație este dificil, iar odată intrați în sistem, străinii continuă să se confrunte cu diverse discriminări instituționale – de la nevoia de a plăti taxe suplimentare, la lipsa unor facilități (ex. transport gratuit). După absolvire, străinii se confruntă cu noi piedici, care ajung până la împiedicare practicării unor meserii, cum ar fi medicina.

În continuare, echipa proiectului va realiza, pe baza nevoilor semnalate de imigranți, o serie de acțiuni de advocacy. De asemenea, vor fi elaborate pachete de training pe tema discriminării, abuzului, exploatării și drepturilor migranților, atât pentru angajații autorităților publice din România, cât și pentru imigranți. Miza este aceea de a contribui la combaterea discriminării și a intoleranței față de imigranți

 

Proiectul “Discriminarea Imigranților în Domeniul Drepturilor Civile – DIM” a fost inițiat de ARPS, în parteneriat cu SAR și CNCD, și este finanțat din granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul fondului ONG în România. www.eeagrants.org

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *