Pentru românii care vor să angajeze imigranți

Am publicat resursele prezentate în cadrul seminarului pentru angajatori „Este loc pentru migranți pe piața muncii din România?“. Întâlnirea a avut loc în 10 februarie și a inclus prezentarea celor mai importante aspecte legislative pentru angajarea diferitelor categorii de străini, prezentarea pricipalelor stereotipuri cu care se confruntă migranții pe piața muncii din statele membre ale Uniunii Europene, o dezbatere pe tema diferențelor culturale și a beneficiilor pe care aceste diferențe le pot aduce unei organizații, precum și perspectiva unui specialist în resurse umane cu experiență în angajarea cetățenilor străini.

Majoritatea migranților prezenți în România, precum studenții (aprox. 12.600 persoane[1]), cei veniți pentru reîntregirea familiei (aprox. 26.300 persoane) sau persoanele cu o formă de protecție internațională au drept de muncă în România fără să fie nevoie de obținerea avizului de angajare. Este însă un lucru prea puțin cunoscut de către angajatorii din România care au tendința să respingă unii candidați străini, de teama complicațiilor birocratice.

Migranții care vin în scop de muncă (aprox. 5800 persoane) sunt printre cei mai vulnerabili, consecințele pierderii locului de muncă conducând la pierderea dreptului de ședere în termen de 60 de zile. Ei reprezintă una dintre categoriile de migranți care au nevoie de aviz de muncă în România. Este adevărat că obținerea avizului presupune un efort suplimentar din partea angajatorului, atât birocratic, cat și financiar. Formalitățile birocratice pot fi adresate prin colaborarea angajatorilor cu organizațiile neguvernamentale care lucrează în domeniu.

În anumite domenii, există o nevoie reală de a angaja migranți, datorită competențelor lingvistice ale acestora sau a deținerii unor calificări deficitare în România.

Materialele dezvoltate în proiect pot fi consultate pe www.imigranti.ro, secțiunea resurse după cum urmează:

 

Broșura cu informații pentru angajatori

Pachetele de training pentru imigranți și pentru autoritățile publice și ONG-uri

Raportul de cercetare: Între discriminare, abuz și exploatare. Accesul imigranților la drepturi civile

Policy Brief-ul: România și politicile în domeniul imigrației. Recomandări privind protecția drepturilor civile ale imigranților din România.

Site-ul www.imigranti.ro și comunitatea facebook vor publica periodic informații despre migranți, drepturile omului și diversitate.

 

Proiectul “Discriminarea Imigranților în Domeniul Drepturilor Civile – DIM” a fost inițiat de ARPS, în parteneriat cu SAR și CNCD, și este finanțat din granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul fondului ONG în România. www.eeagrants.org. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.

Mai multe informații la contact.imigranti@gmail.com și www.imigranti.ro

[1] Date conform statisticilor Inspectoratului General pentru Imigrări la 30.09.2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *