Primii refugiați relocați în România din UE

În 3 martie au sosit 15 refugiați din Siria și Yemen, care au fost relocați din Grecia în România. Zece tineri şi o familie vor locui la centrul de cazare din Galați.

Refugiații nu și-au ales țara de destinație, ei au fost repartizați de autorităţile elene, în baza scrisorilor de intenţie transmise de Inspectoratul General pentru Imigrări din România.

România primește câte 6.000 de euro din partea UE pentru fiecare refugiat primit și oferă cazare, asistenţă medicală, psihologică, juridică şi materială. Provocările sunt legate însă de integrarea imigranților și a refugiaților, după cum arată cele mai recente studii.

Comisia Europeană a decis ca, în următorii ani, să fie relocate 120.000 de persoane din Grecia și Italia, state copleșite de numărul imigranților. În data de 9 septembrie 2015, s-a stabilit ca, dintre aceștia, 4.646 de refugiați să fie relocați în România din alte state europene. Acestora ar trebui să li se adauge cota de 1.700, stabilită în primăvara lui 2015, astfel încât țara va primi în jur de 6.300 de azilanți.

Un studiu recent analizează cum ar arăta distribuția refugiaților în UE, dacă ar fi făcută în mod echitabil, în funcție de numărul populației și de capacitatea economică. În prezent, distribuția este extrem de inegalitară. Datele din prima jumătate a anului 2015 (vezi tabel) arată că România ar trebui să primească de 23 de ori mai mulți imigranți, raportat la numărul populației și de 4 ori mai mulți, raportat la PIB. În schimb, state precum Germania, Suedia, Malta ar trebui să găzduiască mai puțini refugiați.

sursă: Karl Brenke, Distribution of refugees very uneven among EU member states—even when accounting for economic strength and total population, Sept 2015

sursă: Karl Brenke, Distribution of refugees very uneven among
EU member states—even when accounting
for economic strength and total population, Sept 2015

Distribuția inegală a refugiaților și presiunea enormă pe câteva state sunt explicate, pe de o parte, prin preferința străinilor pentru acele țări unde au șansa unei vieți mai bune. În plus, atitudinea negativă a liderilor politici din diverse state îi îndepărtează de acestea și pune presiune pe regiunile tolerante. Astfel, în UK, Franța, Italia sau Spania există relativ puțini solicitanți de azil, la fel ca în majoritatea țărilor est europene, potrivit studiului lansat în septembrie 2015, care a analizat distribuția refugiaților raportată la capacitatea statelor de a îi primi.

Deși specialiștii atrag atenția că trebuie uniformizată urgent distribuția imigranților în UE, în realitate pare să se întâmple opusul. Statele care au puțini refugiați își baricadează porțile și forțează țările tolerante să primească și mai mulți oameni. În plus, noii imigranți au tendința să se ducă acolo unde deja există un număr mare de conaționali.

 

Urmărește-ne și pe facebook 

Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului.

featured photo: flickr by Vasilis Papadimitriou

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *