Refugiații — tema festivalului de film One World

Festivalul de film Documentar și Drepturile Omului va avea loc la București, în perioada 21 – 27 martie. 

Până atunci, au loc mai multe evenimente conexe, cum ar fi, în data de 17 martie, un proiect multicultural cu muzică și fotografie, în Parcul Colțea (metrou Universitate) de la ora 18.

Muzică:

Mohamad Zatari cu invitațiii Gassan Bouz [Liban] și Iosua Galev [România]

Bad Mashadi (Iran)

Mihai Balabaș (România).

Fotografie:

Andrei Pungovschi, Mircea Reștea și Thomas Câmpean — printre puținii care au documentat întreaga rută europeană a refugiaților.

Vezi aici programul complet al festivalului de film documentar One World România.

“Ne întoarcem într-o lume îngrădită, se construiesc noi ziduri în jurul unor țări considerate libere (…) Urmărim problemele din spatele migrației și noilor granițe dintr-o perspectivă extrem de actuală, dar și din una istorică, prin prisma marilor migrații care au marcat sfârșitul anilor ’40. Mai mult, vom crea în jurul festivalului mai multe evenimente care să familiarizeze publicul în mod direct cu refugiații din jurul nostru” declară organizatorii.

O altă secțiune a festivalului One World Romania cuprinde filme documentare care, prin temele abordate, ilustrează o serie întreagă de suferințe ale europenilor, din istorie sau din prezent. Filmele secțiunii „EuroPains” arată cum de-a lungul timpului, continentul – prin locuitorii lui, dar și prin cei care găsesc refugiu aici – se transformă, dar reușește, prin valorile sale, să facă față acestor transformări.

Anul acesta imaginea One World Romania ilustrează tema principală a festivalului – criza refugiaților. Fotografia din centrul afișului este realizată de Thomas Câmpean, unul dintre cei câțiva fotojurnaliști români care au realizat o amplă documentare a fenomenului migrației din toată lumea în 2015. Fotografia este realizată pe 13 septembrie 2015 la granița dintre Ungaria și Serbia. Anul trecut, prin acest punct de trecere peste 160.000 persoane au intrat în Ungaria, în ciuda amenințărilor prim-ministrului Viktor Orban, care a declarat la acea vreme că oricine traversează granița dinspre Serbia va fi arestat.

Pentru mai multe informații despre festival, ne puteți scrie pe adresa info@oneworld.ro. Viztați facebook, twitter ș iyoutube pentru updateuri.

***

Organizatori: Asociația One World Romania, Centrul Ceh București
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung
Cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Reprezentanța Comisiei Europene în România, RoAid – Programul României de Cooperare pentru Dezvoltare, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Centrul de Resurse Juridice, EEA Grants, Bankwatch România
Parteneri: Ambasada Republicii Cehe în România, Ambasada Statelor Unite ale Americii în București, British Council, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției în România, Goethe-Institut București, Institutul Francez din România, Ambasada Franței în România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Ambasada Suediei la București, Ambasada Spaniei în România, Institutul Italian de Cultură, Ambasada Portugaliei în România, Institutul Polonez București, Advocate Europe
Susținut de: Centrul Medical Medsana, CEZ România, Škoda, Amset Prodexim
Partener digital: Canopy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *